Utställning, tävlingar och prov

Utställningar, tävlingar och prov

Ett sätt att aktivera sin hund är att delta i utställningar, tävlingar och prov av olika slag. Resultaten räknas med i Poängjakten där slutligen Årets Buhund koras. 


Som med all tävlingsverksamhet krävs träning och engagemang från både ägare och hund. Det finns många kurser i allt möjligt och många gånger så är träningen det roligaste, tävlingen eller provet blir mer en examen, en bedömning av det arbete som lagts ner

Utställningar

Syftet med utställning är i grunden att göra en avelsutvärdering, dvs man bedömer hur väl uppfödaren lyckats i sitt avelsarbete genom att jämföra hunden med den rasstandard som finns. Rastandarden beskriver hur hunden skall se ut för att på bästa sätt utföra de arbetsuppgifter den är framavlad för.


Bedömningen/kritiken från officiella utställningar skickas sedan till rasklubben så att de kan följa den exteriöra utvecklingen av rasen och ta hänsyn till denna i den Rasanpassade Avels Strategin (RAS). Utställningen är viktig för rasklubben och därför anordnas varje år en egen utställning, en rasspecial.

Agility

Agility inspirerades ursprungligen av hästhopppning och blev en officiell tävlingsgren 1987. 


Det är en hinderbana för hundar med hopphinder, tunnlar, däck att hoppa igenom, pinnar att springa slalom mellan och olika balanshinder som tex en gungbräda. Hindren sätts upp i olika banor, och hunden ska självständigt ta sig snabbt igenom alla hinder med förarens styrning. 


Det gäller att klara av banan så felfritt som möjligt och på snabbast tid. Föraren får springa med sin hund och använda röst och kroppsspråk för att styra sin hund genom bana.

Rallylydnad

Rallylydnad kan beskrivas som en blandning av vardagslydnad, vanlig lydnad, freestyle och agility. Man tar sig genom en bana med skyltar som beskriver vilket moment som skall utföras. Utförandet poängsätts och den som tar sig genom banan med mest poäng vinner.


Föraren får både använda röst och kroppsspråk för att kommunicera med sin hund.

Lydnad och bruks

Tävlingar inom lydnad och bruks arrangeras av olika Brukshundsklubbar. Kontakta den lokala brukshundsklubben för information och kurser.


1974 blev en buhund placerad på tredje plats på NM i lydnad.

Prov av olika slag

Det anordnas också prov och anlagstester av olika slag. Det kan vara t ex viltspårprov eller mentalbeskrivning (MH) alt BPH - en beteendebeskrivning av hundar.

Rasspecialen

Varje år ordnar NBR en egen officiell utställning där enbart buhundar deltar. Till denna kommer det buhundar från alla nordiska länderna.


Vid rasspecialen ordnas också andra gemensamma aktiviteter. Vi har Buhundspelen och så äter vi en gemensam middag under trevliga former.

Buhundspelen

Buhundspelen är en tävling i tre olika grenar där alla kan delta:


Agility

Vardagslydnad/rallylydnad/trick

Buhundsrace

Rasspecialen 2024 med Buhundspelen

Datum: 2024-08-31 - 2024-09-01

Lördag 31 augusti - buhundspelen

Söndag 1 september - utställning

Plats: Saxnäs Camping, Öland